Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jogurtowy marmurek z mango"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 294
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 294
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując połowę cukru, szczyptę soli oraz 1 cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna i lśniąca, domieszaj do niej kolejno żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Porcjami połącz z masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim przygotowane biszkoptowe ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Ciasto odstaw na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Mango przekrój wzdłuż, wyjmij pestki, miąższ obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Trochę mango odłóż do dekoracji, a resztę zmiksuj z sokiem z owoców egzotycznych.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie odstaw, by spęczniała. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Twaróg utrzyj z resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym, wymieszaj delikatnie z bitą śmietaną i jogurtem.
Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Mus owocowy wymieszaj z 1/3 żelatyny, resztę żelatyny połącz z masą serową. Na spodzie tortownicy ułóż biszkoptowy placek.
Na przemian nałóż obie masy, lekko przemieszaj je widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.
Tort wstaw go do lodówki na 4 godziny. Gotowe ciasto udekoruj odłożonym mango i melisą.
ok. 55 minut . Chłodzenie tortu ok. 4 godzin . 1 porcja 340 kcal.Źródło: Tina