Jogurtowo- śmietanowe ciasto z porzeczkami

Jogurtowo- śmietanowe ciasto z porzeczkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Orzeźwiające, letnie ciasto. Najlepiej smakuje mocno schłodzone.

Składniki

  • herbatniki 200g
  • masło 200g
  • śmietanka 36% 250g
  • jogurt naturalny 200g
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • czerwone porzeczki 10 łyżek
  • cukier puder 4 łyżki
  • Do dekoracji: owoce sezonowe + zielona galaretka

Przygotowanie

  1. Masło roztopić, herbatniki pokruszyć, aby powstały drobne okruszki. Składniki połączyć ze sobą, masą wyłożyć dno tortownicy.

    Owoce opłukać, osączyć z wody. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać cukier i jogurt naturalny, wymieszać.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Dodać do masy śmietanowej, zamieszać, następnie wsypać czerwone porzeczki.

  2. Gotową masę wyłożyć na spód z herbatników. Ciasto włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć, udekorować owocami (u mnie borówki i czerwone porzeczki), zalać tężejącą galaretką, ponownie włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia

  3. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Ewaaa 13 lipca 2014
pycha, pycha, pycha !!!
anulka12 14 lipca 2014
Super ciacho!
ggosienka68 14 lipca 2014
pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • herbatniki 200g
  • masło 200g
  • śmietanka 36% 250g
  • jogurt naturalny 200g
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • czerwone porzeczki 10 łyżek
  • cukier puder 4 łyżki
  • Do dekoracji: owoce sezonowe + zielona galaretka
Składniki