Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jogurtowiec z galaretkami"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 58
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 64
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 58
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 64
Składniki
Dzień wcześniej przygotuj galaretki. Każdą galaretkę zalej 300 ml wrzącej wody, mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Galaretki przelej do osobnych pojemniczków, wstaw do lodówki, by stężały. Następnie pokrój je w średniej wielkości kostki.
Do kubeczka wsyp żelatynę, wlej 100 ml mleka i odstaw, by żelatyna spęczniała. Do rondelka wlej pozostałe mleko i śmietankę. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Zagotuj, uważając, by całość nie wykipiała. Do gorącego płynu dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszając trzepaczką, podgrzewaj tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wystudź.
Podłużną foremkę (np. keksówkę) wyłóż folią spożywczą. Do miski włóż jogurt. Dodawaj do niego powoli przestudzoną rozpuszczoną żelatynę, mieszając trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Dodaj pokrojone w kostkę galaretki, delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Masę przelej do formy.
Wstaw na kilka godzin do lodówki, by całość dobrze stężała. Tuż przed podaniem jogurtowiec wyjmij z formy i przełóż na półmisek. Rada: Na dnie foremki można rozłożyć biszkopty lub herbatniki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, porcja: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie