Jogurtowiec orzechowo-czekoladowy

Przepis dnia 2015-11-25
Jogurtowiec orzechowo-czekoladowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Czekoladowo-orzechowy smak ciasta idealnie komponuje się z kubkiem gorącej herbaty z cytryną

Składniki

  • Jogurt naturalny 380 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Mleko 1/3 szklanki
  • Olej ½ szklanki
  • Cukier ¾ szklanki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie (bez łupinek) 100 gram
  • Czekolada mleczna 80 gram

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy ze sobą cukier, jajko, olej, jogurt naturalny i mleko. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy wymieszane składniki suche i dokładnie miksujemy.

  2. Orzechy włoskie mielimy lub bardzo drobno siekamy. Wrzucamy je do miski z ciastem. Czekoladę kroimy na małe kawałki i również wrzucamy do miski z ciastem. Całość dokładnie mieszamy.

  3. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki – „keksówki” i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni.

Składniki
  • Jogurt naturalny 380 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Mleko 1/3 szklanki
  • Olej ½ szklanki
  • Cukier ¾ szklanki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie (bez łupinek) 100 gram
  • Czekolada mleczna 80 gram
Składniki