Jogurtowiec na zimno

Jogurtowiec na zimno
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Leciutka masa jogurtowa na pełnoziarnistym spodzie. Na wierzchu ukryłam owoce i nerkowce, które są miłą niespodzianką podczas degustowania. ;) Ciasto typowo na lato, ale podczas prawdziwych upałów polecam zmniejszyć ilość wody dodawanej do galaretek do 400 ml, aby masa była stabilna po wyjęciu ciacha z lodówki. :)

Składniki

  • 250 g ciasteczek pełnoziarnistych (u mnie takie bez cukru ;))
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 2 galaretki (u mnie malinowe)
  • owoce, wiórki kokosowe i nerkowce

Przygotowanie

  1. Ciasteczka porządnie rozkruszyć. Dodać rozpuszczony olej i wymieszać. Rozsypać na dno formy i docisnąć za pomocą dna szklanki. Wstawić do lodówki.

    Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku (w upały można zmniejszyć ilość wody), zostawić do ostygnięcia.

    Umyć owoce. Jogurt wymieszać energicznie za pomocą trzepaczki lub miksera z ostygniętymi galaretkami. Wylać masę na wcześniej przygotowany spód. Ułożyć na wierzchu owoce i orzechy, posypać wiórkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 13 sierpnia
Pyszotka:)))
Składniki
  • 250 g ciasteczek pełnoziarnistych (u mnie takie bez cukru ;))
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 2 galaretki (u mnie malinowe)
  • owoce, wiórki kokosowe i nerkowce
Składniki