jogurtowiec jagodowy z borówkami i mascarpone

jogurtowiec jagodowy z borówkami i mascarpone
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
tylko 1 łyżka cukru trzcinowego na całą tortownicę! alternatywa do tradycyjnego sernika na zimno na kruchym spodzie z płatków owsianych, idealny jako deser lub drugie śniadanie - np deser do niedzielnego obiadu i śniadanie na poniedziałek do pracy

Składniki

  • Jogurt naturalny - 800 ml (2 duże opakowania)
  • serek mascarpone - 250g (1 małe opakowanie)
  • cukier waniliowy domowym sposobem - 1 czubata łyżka
  • agar agar - 2 pełne łyżeczki
  • jagody - 200 g (1 mały koszyczek)
  • borówki - 500 g (1 koszyczek)
  • aronia - 50g (1 garść) opcjonalnie
  • kruchy spód:
  • Płatki owsiane - 1 szklanka zmielonych
  • masło - 1/3 kostki
  • Jajo kurze - 1 sztuka
  • cukier waniliowy domowym sposobem - 1 czubek z w/w czubatej łyżki :)

Przygotowanie

  1. Kruchy spód:
    Płatki owsiane mielę w blenderze, na drobniutkie kawałki, nie na gładką mąkę.
    Dodaję miękkie masło, jajko i troszkę cukru waniliowego domowej roboty.
    Mieszam i łyżką wykładam na dno tortownicy (średnicy 20 cm, więc tej mniejszej) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekę 15 minut w temperaturze 160 stopni góra dół.
    Studzę.

  2. Masa jogurtowo jagodowa.
    Aronię dodaję, bo dodaję ją do wszystkiego jako wskazany czarny zdrowy, zawierający dużo wit. C owoc. Można ją pominąć, jeśli komuś przeszkadza charakterystyczny jej gorzkawy posmak.

    Do garnka wlewam jogurt, dodaję serek i jagody, krótko miksuję, by masa się wymieszała, ale jagody nie do końca rozpadły.
    Podgrzewam do jakiś 70 stopni (masa zaczyna się pienić).
    Agar mieszam dokładnie z cukrem waniliowym domowej roboty i wlewam do masy i rozprowadzam go w niej równomiernie.
    Doprowadzam masę z agarem do wrzenia i wlewam do tortownicy z wystudzonym spodem.
    Gdziekolwiek do masy wrzucam część borówek i zostawiam do wystygnięcia.

    część odlewam do salaterki lub "słoika do pracy" :) część niedzielnego deseru na poniedziałkowe drugie śniadanie - z głowy mam krojenie, przekładanie i to całe babranie - oszczędzam czas :)

  3. Na wierzch wsypuję borówki tak, by gęsto pokryły wierzch deseru.
    Schładzam w lodówce minimum 2 godziny, ale zwykle niedzielny deser przygotowuję w sobotę, więc zostaje w lodówce na noc.

    mmmm... pychotka!

  4. Aneks:
    Przepis na trzcinowy cukier waniliowy domowym sposobem, który wykorzystuję do ciast i deserów jest pod linkiem:
    https://www.google.pl/search?q=trzcinowy+cukier+waniliowy+domowym+sposobem&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=uPgjWfmfMafi8AeEr7uoDA

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 19 sierpnia 2017
Uwielbiam takie ciacha...mniammm:)
Składniki
  • Jogurt naturalny - 800 ml (2 duże opakowania)
  • serek mascarpone - 250g (1 małe opakowanie)
  • cukier waniliowy domowym sposobem - 1 czubata łyżka
  • agar agar - 2 pełne łyżeczki
  • jagody - 200 g (1 mały koszyczek)
  • borówki - 500 g (1 koszyczek)
  • aronia - 50g (1 garść) opcjonalnie
  • kruchy spód:
  • Płatki owsiane - 1 szklanka zmielonych
  • masło - 1/3 kostki
  • Jajo kurze - 1 sztuka
  • cukier waniliowy domowym sposobem - 1 czubek z w/w czubatej łyżki :)
Składniki