Jogurtowe muffinki z jabłkami

Jogurtowe muffinki z jabłkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dragonik7
Muffinki - deser, który przyrządzisz szybko i zawsze wtedy kiedy pod ręką nie ma nic słodkiego

Składniki

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g płatków owsianych + troszkę do posypania muffinek
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 duże jabłka

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy lekko z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy jogurt, olej i dokładnie mieszamy.

  2. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i mieszamy delikatnie z resztą masy (nie robimy tego zbyt długo ponieważ muffinki wyjdą ciężkie i gumowate).

  3. Jabłka obieramy, kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

  4. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy je ciastem. Wierzch posypujemy lekko płatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 25-30 minut.

Składniki
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g płatków owsianych + troszkę do posypania muffinek
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 duże jabłka
Składniki