Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem

Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: mariwanna
Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru.

Składniki

  • 250ml naturalnego jogurtu
  • 150ml oleju
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru)
  • 3 małe jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • kruszonka:
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 40g masła
  • 1/4 szklanki ksylitolu

Przygotowanie

  1. Jogurt (1 łyżkę odłożyć), jajka, olej, ksylitol, sok i skórkę z cytryny roztrzepać.
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników, wymieszać łyżką (grudki mogą pozostać). Do 1/3 części ciasta dodać kakao i łyżkę jogurtu, wymieszać.
    Blachę (23x33cm) wyłozyć papierem, wylać 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować go równomiernie, z wierzchu wyłożyć pozostały rabarbar.
    Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, kruszonką posypać ciasto.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35min. w temp. 160stC (termoobieg) do suchego patyczka.
    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, studzić najpierw w blasze, następnie przenieść na kratkę.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Marcepanowa14 17 maja 2017
Wygląda pysznie ! Zapraszam też do siebie :)
Składniki
  • 250ml naturalnego jogurtu
  • 150ml oleju
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru)
  • 3 małe jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • kruszonka:
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 40g masła
  • 1/4 szklanki ksylitolu
Składniki