Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki

  • Mąka tortowa 3 szklanki
  • Jogurt naturalny 330 g
  • Olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 pełne łyżeczki
  • Jajko 3 duże
  • Truskawki 300 g
  • kruszonka:
  • Mąka tortowa 100 g
  • Masło 50 g
  • Cukier puder 50 g

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć wszystkie składniki: zimne masło, cukier oraz mąkę. Wszystko razem rozcierać przez palce do momentu powstania kruszonki. Następnie schłodzić w lodówce 30 minut.

    Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej oraz cukier. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Następnie przesiewamy partiami mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymieszać łyżką lub trzepaczką.

    Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia( 32x22 cm). Na wierzch ułożyć połówki truskawek. Na koniec posypać kruszonką.

    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 40 minut. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 02 czerwca 2019
Zawsze pyszne i zawsze się udaje :)
babcitereskiciasta 02 czerwca 2019
Uwielbiam takie ciasto, wygląda pysznie.:)
pelen_brzuszek 04 czerwca 2019
na taką pogodę idealne :)
Składniki
  • Mąka tortowa 3 szklanki
  • Jogurt naturalny 330 g
  • Olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 pełne łyżeczki
  • Jajko 3 duże
  • Truskawki 300 g
  • kruszonka:
  • Mąka tortowa 100 g
  • Masło 50 g
  • Cukier puder 50 g
Składniki