Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: mariwanna
Jest mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne!

Składniki

  • 300g mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 200ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • Kruszonka:
  • 80g masła
  • 80g cukru
  • 2/3 szklanki mąki

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem i skórką z cytryny.
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać.
    Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.

  2. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
    Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę.
    Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
    Można również upiec muffinki, wykładając ciasto do foremek z papilotkami. Czas pieczenia wyniesie 20-25 minut.
    Udanych wypieków!

Komentarze do przepisu (1)

anulka12 23 maja 2017
Ciasto smaczne, fajnie przełamuje kwaśny smak rabarbaru. Proste, szybkie, nieskomplikowane.
Składniki
  • 300g mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 200ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • Kruszonka:
  • 80g masła
  • 80g cukru
  • 2/3 szklanki mąki
Składniki