Jogurtowe ciasto cytrynowe / Jogurtowa babka cytrynowa

Jogurtowe ciasto cytrynowe / Jogurtowa babka cytrynowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
To jogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru. Przepis ten widywałam tyle razy na różnych blogach, forach, że w końcu postanowiłam się skusić, z drobnymi modyfikacjami:).

Składniki

  • Ciasto:
  • 225 g jogurtu greckiego
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ...
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę w 3-4 turach mąkę i jogurt.

  2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.

  3. Przygotowujemy lukier: do cukru pudru wkrapiamy sok z cytryny, do uzyskania gęstego lukru. Rozsmarowujemy go na przestudzonym cieście.

Składniki
  • Ciasto:
  • 225 g jogurtu greckiego
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ...
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
Składniki