Jogurtowa tarta z gruszką i migdałami

Jogurtowa tarta z gruszką i migdałami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Lekkie jogurtowe nadzienie, gruszki rozpływające się w ustach i kruchy, migdałowy spód to połączenie całkiem bajeczne...

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 50g migdałów
  • 150g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • nadzienie:
  • 2 gruszki (około 600g)
  • 170-180g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ponadto:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina mąki do oprószenia formy
  • garść płatków migdałowych do posypania wierzchu

Przygotowanie

  1. ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty

    Migdały wrzuć do misy blendera i krusz do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możesz także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc młotkiem lub wałkiem.
    Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę, cukier puder, rozdrobnione migdały oraz sól. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Zrób z niej kopczyk, rozpłaszcz delikatnie na wierzchu, a następnie ułóż na nim zimne jajko. Teraz należy całość szybko zagnieść. Nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na całą godzinę.
    W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty masłem, oprószyć mąką i rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
    Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozwałkuj je sprawnie na okrągły placek, parę centymetrów większy niż średnica tarty. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owiń delikatnie wałek i przenieś na przygotowaną wcześniej formę. Wylep ją dokładnie ciastem i usuń jego nadmiar rolując wałkiem po krawędziach formy. Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto się rwie i nijak nie chce zachować kształtu zgrabnego placka, wcale się nie przejmuj! Po prostu wylep nim formę do tarty tak, aby było mniej więcej równe… bo chcesz, aby równo się upiekło.
    Teraz gęsto i dokładnie ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało. Całość przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wysyp na niego obciążenie, czyli fasolę, groch, ryż, specjalne kulki ceramiczne lub co też masz pod ręką. Tak przygotowany spód wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, do wstępnego podpieczenia. Po wyciągnięciu, zdejmij z wierzchu papier wraz z obciążeniem i odstaw ciasto do przestygnięcia na 15-20 minut.
    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 190 stopni.

  2. ZRÓB NADZIENIE, czyli serce tarty

    Gruszki przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w plasterki lub półksiężyce o grubości około 1cm. Rozłóż je na podpieczonym spodzie podle własnej fantazji.
    Do miski wlej jogurt, wbij do niego jajka i rozmąć je razem rózgą lub trzepaczką. Teraz dodaj do tej mieszanki cukier, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie i powstałą, aromatyczną masą zalej gruszki. Na wierzch wysyp garść płatków migdałów.

  3. UPIECZ TARTĘ, czyli tchnij w nią duszę

    Formę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu wystudź lub zajadaj na ciepło, bo taka tarta jest najpyszniejsza.

Komentarze do przepisu (1)

ciacho50 12 czerwca 2016
Na pewno bajeczne połączenie, nie ma wątpliwości -:)
Składniki
  • kruche ciasto:
  • 50g migdałów
  • 150g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • nadzienie:
  • 2 gruszki (około 600g)
  • 170-180g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ponadto:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina mąki do oprószenia formy
  • garść płatków migdałowych do posypania wierzchu
Składniki