Jeżyki – pyszne ciasteczka

Jeżyki – pyszne ciasteczka
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Te przesłodkie ciasteczka na pewno bardzo spodobają się dzieciom. Sprawi im ogromną frajdę jeśli zaangażują się również w ich robienie. Świetna zabawa i przyjemność z jedzenia. Bardzo prosty przepis a ciasteczka są naprawdę pyszne.

Składniki

  • 200 G MASŁA
  • 100 G CUKRU PUDRU
  • 300 G MĄKI PSZENNEJ
  • 1 JAJKO
  • 2 ŁYŻECZKI CUKRU Z WANILIA
  • GARŚĆ WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
  • GARŚĆ POSYPKI CZEKOLADOWEJ
  • POLEWA:
  • OKOŁO 150 G CZEKOLADY CIEMNEJ LUB MLECZNEJ
  • ŁYŻKA MASŁA.

Przygotowanie

  1. DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ Z CUKREM PUDREM. DODAĆ CUKIER WANILIOWY.

    DO MĄKI WKROIĆ MASŁO I DODAĆ JAJKO. CIASTO POSIEKAĆ A NASTĘPNIE WYROBIĆ RĘCZNIE NA GLADKA MASE.

  2. GOTOWE ZAWINĄĆ W FOLIE I WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 30 MINUT.

    KIEDY CIASTO ODSTAŁO, WYJĄĆ JE Z LODÓWKI, Z CIASTA FORMOWAĆ KULKI O WIELKOŚCI 2 CM. Z KULEK UFORMOWAĆ „STOŻEK” (TAK JAK POKAZANE JEST TO NA FILMIE) CIASTECZKO MA BYĆ Z JEDNEJ STONY OKRĄGŁE, A DRUGIEJ WYDŁUŻONE.

    UFORMOWANE CIASTECZKA UKŁADAĆ NA BLASZCE DO PIECZENIA WYŁOŻONEJ PAPIEREM.

    PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 170 ST. C, PRZEZ OKOŁO 15-20 MINUT.

  3. CIASTECZKA PO UPIECZENIU MAJĄ MIEĆ BLADO- ZŁOTY KOLOR. GOTOWE CIASTECZKA WYSTUDZIĆ.
    PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ. W KĄPIELI WODNEJ LUB MIKROFALÓWCE ROZPUŚCIĆ CZEKOLADĘ Z MASŁEM.

    GOTOWĄ POLEWĄ ZA POMOCĄ PĘDZELKA POMALOWAĆ GRUBSZE CZĘŚCI CIASTECZEK I ZANURZYĆ JE W WIÓRKACH LUB POSYPCE. NA POZOSTAŁEJ CZĘŚCI CIASTECZEK NAMALOWAĆ OCZKA I NOSEK.
    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (7)

Pani_Domu 18 kwietnia
Ale słodkie jeżyki! I to w dwóch wersjach - blond i brunet :)
KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
SprytnaChochla 19 kwietnia
Przeurocze!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 G MASŁA
  • 100 G CUKRU PUDRU
  • 300 G MĄKI PSZENNEJ
  • 1 JAJKO
  • 2 ŁYŻECZKI CUKRU Z WANILIA
  • GARŚĆ WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
  • GARŚĆ POSYPKI CZEKOLADOWEJ
  • POLEWA:
  • OKOŁO 150 G CZEKOLADY CIEMNEJ LUB MLECZNEJ
  • ŁYŻKA MASŁA.
Składniki