JEŻYK

JEŻYK
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Co prawda to nie zajączek, ale słodki jeżyk też może dekorować nasz świąteczny stół wielkanocny.

Składniki

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, żółtka cały czas miksując, Na koniec dodajemy mąkę, cukier waniliowy, kakao i rum. Ciasto wykładamy na blachę /25x40/ wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C przez ok. 25 minut.

  2. W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem wg opisu na opakowaniu.Krem można zrobić samemu - jak komu pasuje.

  3. Zwystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka zaokrąglając boki i formując pyszczek. Ja spód jeżyka wykonałam z papieru,przyłożyłam do ciasta i wycięłam, następnie formę jeżyka zmniejszyłam o 1 cm. i wycięłam środek , znowu zmniejszyłam formę o 1 cm. i wycięłam ostatnią trzecią część jeżyka.

  4. Biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem. Ja zrobiłam z niecałej szklanki wody, łyżeczki cukru i 2 łyżek kawy rozpuszczalnej. Oczywiście nasączamy już po wykrojeniu jeżyka.

  5. Każdą część jeża smarujemy kremem i nakładamy na siebie. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, robiąc "odpowiedni retusz" jeżykowi.

  6. Z migdałów zrobić kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Takiego pięknego jeżyka stawiamy na wielkanocny stół i życzę SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (23)

sereberko80 14 marca 2010
mmmm wspomnienie dzieciństwa, jadłam jeżyka baaaaardzo dawno temu ale pamiętam, że był naprawde pyszny no i... Czytaj całość »
mmmm wspomnienie dzieciństwa, jadłam jeżyka baaaaardzo dawno temu ale pamiętam, że był naprawde pyszny no i efektownie wygląda :-)
Konto usunięte 14 marca 2010
Cudny :)
trele-morele 14 marca 2010
Jest naprawdę śliczny! Nie wiem ile czasu musiałabym 'retuszować' jeża żeby wyszedł mi jeżopodobny i taki... Czytaj całość »
Jest naprawdę śliczny! Nie wiem ile czasu musiałabym 'retuszować' jeża żeby wyszedł mi jeżopodobny i taki ładny jak Twój. Naprawdę podziwiam!! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki