Jesienne ciasto jogurtowe z jabłkami

Jesienne ciasto jogurtowe z jabłkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Szybkie i bardzo łatwe w przyrządzeniu w kolorach jesieni ciasto jogurtowe z budyniem i jabłkami.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 opakowanie budyniu + 1/2 litra mleka
  • 2 jabłka

Przygotowanie

  1. Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli jest bez cukru dodajemy do niego 2 łyżki cukru. Do miski wbijamy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej piany wraz z cukrem i aromatem. Zmniejszamy obroty a następnie dodajemy olej i jogurt. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników (nie wolno miksować na tym etapie ciasta).

  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wylewamy ciasto. Następnie wylewamy budyń tworząc kratkę. Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki a następnie plasterki i układamy w miejsca gdzie budyniu. Pieczemy w piekarniku 50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy dobrze wystudzone aby budyń mocno się ściął.

Składniki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 opakowanie budyniu + 1/2 litra mleka
  • 2 jabłka
Składniki