Jesienne ciasto dyniowe

Jesienne ciasto dyniowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: doro43
Zaproście piękną dynię do swojej kuchni :) Dynia to wyjątkowe warzywo, które możemy serwować na słodko i na słono, możemy wyciskać z niej sok czy zjadać ją na surowo. Z dodatkiem tego jesiennego warzywa które, ma moc witamin, upiekłam ciasto dyniowe, jest ono bardzo smaczne i ma przepiękny kolor, a podane z gorącą herbatką umili nam jesienne popołudnie.

Składniki

  • Mąka 2 szklanki.
  • Puree z dyni 250 gram.
  • Masło 200 gram.
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
  • Cukier 200 gram.
  • Jajka 5 sztuk.
  • Skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny.

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w rondlu, dodać cukier, skórkę cytrynową i mus z dyni, razem wszystko zagotować i wystudzić.

  2. Do przestudzonego musu wbić żółtka i dokładnie wymieszać.

  3. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.
    Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po dwie łyżki do masy, delikatnie mieszamy.
    Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 centymetrów

  4. Pieczemy w nagrzanym do 175-180 st. C przez 45-50 minut (do suchego patyczka) przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (8)

ekspresjawkuchni 25 października 2019
Pięknie ozdobione :)
ewka16 25 października 2019
pyszniutkie :)
KORAL 25 października 2019
Dobre ciasto, ładna dekoracja.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka 2 szklanki.
  • Puree z dyni 250 gram.
  • Masło 200 gram.
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
  • Cukier 200 gram.
  • Jajka 5 sztuk.
  • Skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny.
Składniki