Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiącą orzechową bezą i dżemem.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 925
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 925
Składniki
Masło, cukier i żółtka dobrze utrzeć na pianę. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Foremkę do ciasta( 30 na 20) wyłożyć papierem do pieczenia. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć foremkę. Z pozostałej części ciasta będziemy wycinać gwiazdki. Ciasto na blaszce smarujemy konfiturą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i orzechy. Mieszamy i równomiernie wykładamy na konfiturę. Pieczemy w 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto chwilę studzimy i jeszcze ciepłe, kroimy na kawałki.
Pozostałe ciasto rozwałkujemy i wycinamy małe gwiazdki. Posypujemy ziarenkami słonecznika i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut na złoto. Smacznego!