Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarzynka ze skwarkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Brukselkę oczyść, usuń ewentualne nadpsute liście. Warzywa wrzuć do garnka, zalej 2 litrami wody. Dodaj kostki bulionowe, gotuj na średnim ogniu 15 -20 minut. Cebulę obierz, opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Wędzony boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię, wytop skwarki, zdejmij z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Przełóż do miski.
Na tej samej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wsyp mąkę, przygotuj rumianą zasmażkę. Brukselkę odcedź na sicie, włóż do miski z cebulą. Dodaj przygotowaną zasmażkę, wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Przed podaniem na stół polej skwarkami, udekoruj listkami bazylii.
czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety