Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jarzynka z groszku z jajkiem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 254
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 254
Składniki
Groszek przebierz, opłucz na sitku i dobrze osącz. Szalotki obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim szalotki. Dołóż boczek. Wysmaż go na chrupko. Dodaj groszek.
Zalej winem i gotuj na dużym płomieniu. Kiedy wino wyparuje, groszek podlej bulionem. Przypraw solą, pieprzem oraz tymiankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zmniejsz płomień. Duś około 20 minut.
Kiedy groszek będzie już miękki, przełóż go do 4 żaroodpornych naczyń. Na wierzch każdej porcji wbij jajko. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
Piecz kilka minut, aż białko jajka dobrze się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Po wyjęciu białko jajka lekko oprósz solą. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z kawałkiem wiejskiego chleba.Źródło: Naj