Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jarskie szaszłyki z dipem farmerskim"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10675
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 263
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10675
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 263
Składniki
Kukurydzę gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Papryki bez gniazd nasiennych tniemy na mniejsze kawałki. Prawie miękką kukurydzę kroimy na grubsze krążki i razem z papryką wrzucamy do miski. Dodajemy lekko stopione masło, sól, pieprz i mieszamy, aby masło i przyprawy równomiernie pokryły warzywa.
Warzywa nadziewamy na szpadki lub patyczki i przez kilka minut grillujemy ze wszystkich stron.
W tym czasie przygotowujemy dip. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Papryczkę chili myjemy, czyścimy z pestek i bardzo drobno kroimy. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, obraną cebulę drobniutko siekamy.
Wszystkie mieszamy, dodajemy sól, oliwę, sok z cytryny, miksujemy. Przed podaniem dorzucamy garść siekanego szczypiorku.
Gotowe szaszłyki także obficie posypujemy siekanym szczypiorkiem, polewamy dipem i podajemy.
Wartość odżywcza 1 porcji 169 kcal Białko 6,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 46 g
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 2 złŹródło: Rewia