Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jarmużowy bigosik"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 103
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14197
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 39
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 135
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 103
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14197
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 39
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 135
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
Jarmuż pokrój w paski. Marchew obierz, opłucz, potnij na kawałki średniej wielkości. Cebulę obierz, posiekaj. Bulion podgrzej.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż na nim marchew 5 min, przełóż ją na talerz. Na patelnię wlej 2 kolejne łyżki oleju. Zeszklij na nim cebule. Dodaj jarmuż i smaż, mieszając, 2 min. Wsyp ryż, smaż chwilę. Dołóż marchewkę. Wszystko oprósz solą i pieprzem. Wlej 200 ml bulionu. Gotuj na małym ogniu. Kiedy płyn się zredukuje, znów wlej 200 ml bulionu. Powtarzaj, aż wykorzystasz bulion, a ryż stanie się miękki (ok. 30 min). Orzechy posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zrumień orzechy, zdejmij na talerz. Wlej łyżkę oleju, usmaż czosnek, zdejmij. Wlej resztę oleju, usmaż pomidorki. Risotto wymieszaj z masłem, parmezanem i usmażonymi składnikami.
Wersja z mięsem
Filet z kurczaka pokrój w paseczki. Przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Usmaż na oliwie. Dodaj do risotto, wymieszaj.Źródło: Tina