Jak zrobić Ptysie Eklery z kremem z białek beza włoska

Jak zrobić Ptysie Eklery z kremem z białek beza włoska
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne Ptysie ,smak dziecinstwa.Na wiecej inspiracji zapraszam na mój YouTube kanal Slodki Smak Pasji

Składniki

  • 200ml wody
  • 160g mąki pszennej
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 5 dużych jajek
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wode,dodajemy maslo i szczypte soli.
    Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia.

  2. Nastepnie wsypujemy make i energicznie mieszamy ,nie zdejmujac garnka z palnika w celu zaparzenia maki.

  3. Gdy ciasto jest jednolite i odchodzi od garnka ,wtedy odstawiamy garnek i zostawiamy mase do calkowitego wystudzenia.

  4. Do zimnej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku ,mieszajac caly czas mikserem az masa polaczy sie z jajkami.

  5. Nastepnie zalanczamy piekarnik na 200 stopni góra/dól .
    Przydotowujemy blaszke wylozona papierem do pieczenia lub mata silikonowa i za pomoca worka cukierniczego i tylki typu gwiazdka spricujemy Prysie i eklery.

  6. Nastepnie wkladamy blaszke do piekarnika i pieczemy na zloty kolor przez ok.30 min.
    Upieczone korpusy zostawiamy do ostygniecia.
    Nastepie przecinamy ptysie i eklery w celu napelnienia je kremem z bialek,bita smietana lub kremem budyniowym.

  7. Przepis na krem z bialek czyli beze wloska znajdziecie na moim kanale Slodki Smak Pasji na YouTube.
    Ptysie posypujemy cukrem pudrem i zycze SMACZNEGO!!!

Składniki
  • 200ml wody
  • 160g mąki pszennej
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 5 dużych jajek
  • cukier puder
Składniki