Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajka z musem z groszku"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 235
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 235
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut. 1 porcja: 195 kcal. Cena porcji: 80 gr
Jajka włóż do lekko posolonej wody, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem około 8 minut. Odcedź, przestudź i obierz ze skorupki. Odłóż do wystudzenia.
Szalotkę obierz, bardzo drobno pokrój. Dymkę oczyść, wraz ze szczypiorkiem potnij na kawałeczki. Plasterki szynki pokrój w grube paski. Z zupełnie zimnych jajek zetnij wierzchy, delikatnie wyjmij żółtka (uważając przy tym, aby nie uszkodzić białek).
Odetnij też plasterek białka od spodu, by jajeczka stały stabilnie na półmisku.
Groszek osacz, zmiksuj, ew. dodatkowo przetrzyj przez sitko. Piure utrzyj na gładką masę z żółtkami. Do masy domieszaj szalotkę oraz dymkę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Mus groszkowy nałóż do białek. Na każdym połóż po kilka paseczków szynki i przykryj wcześniej odciętymi wierzchami.Źródło: Tina