Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jajka po benedyktyńsku"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 97
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 53
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 97
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 53
Składniki
Przygotuj sos holenderski. Żółtka wlej do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Dodaj wodę lub wino i energicznie ubijaj trzepaczką, aż do zgęstnienia.
Wlej powoli roztopione masło i dalej ubijaj, aż sos stanie się gładki i puszysty. Dopraw odrobiną soli i białego pieprzu. Sos możesz przechowywać w lodówce w słoiku.
Zagotuj w wąskim naczyniu wodę z dodatkiem soli i octu winnego. Na wrzątek (niezbyt energicznie) wylewaj po jednym całym jajku (ostrożnie). Gotuj, aż jajka się zetną. Wyciągaj za pomocą sitka. Każde jajko możesz okroić, np. filiżanką, aby nadać mu idealnie okrągły kształt.
Uóż na grzankach plastry szynki, a na nich jajka. Polej sosem holenderskim i udekoruj gałązką bazylii. Jako dodatek możesz podać zieloną sałatę skropioną oliwą i sokiem z cytryny.Źródło: Olivia