Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jagodzianki z cytrynową nutą"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4948
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2324
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4948
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2324
Składniki
Mleko podgrzewam, mieszam z łyżeczką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Pozostałą mąkę przesiewam do miseczki. Wsypuję sól, resztę cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodaję zaczyn i masło. Zagniatam ciasto. Odstawiam je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję. Placek kroję na kwadraty o boku ok. 12 cm. Na każdym kładę ok. 2 łyżek jagód. Owoce posypuję cukrem pudrem. Kwadraty składam na pół i mocno zlepiam brzegi. Jagodzianki odstawiam, by ponownie podrosły. Wierzchy smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę ok. 25 minut w temp. 185°C. Ew. przed podaniem posypuję cukrem pudrem.Źródło: Naj