Jagodzianki

Jagodzianki
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: skibamax
pyszne bułeczki

Składniki

  • Mąka pszenna, 1kg
  • mleko, 0.5 l
  • żółtka, 6
  • cukier, 8 łyżek
  • drożdże, 10 dkg
  • margaryna, 1 szt
  • jagody, 0.5 l

Przygotowanie

  1. drożdże rozrabiamy z połową szkl. ciepłego mleka i łyżką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia

  2. Do mąki włożyć cukier, żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczoną margarynę. Wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.

  3. umyć jagody i zasypać cukrem wg uznania

  4. PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ:10 dkg mąki wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką margaryny

  5. z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki nadziewając jagodami,

  6. posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką

  7. wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. piec aż bułeczki będą rumiane około 10-15 min.

Komentarze do przepisu (7)

monickruk 18 lipca 2009
mniaaamm uwielbiam takie bułeczki ;o) pozdrawiam ;o)
sylwucha 22 lipca 2009
po prostu pyszne robiłam ostatnio,pieką sie dłuzej ok. 10 minut ale rosły jak szalone, do tego nawet po 2... Czytaj całość »
po prostu pyszne robiłam ostatnio,pieką sie dłuzej ok. 10 minut ale rosły jak szalone, do tego nawet po 2 dniach sa super świeże.Pozdrawiam
sylwucha 22 lipca 2009
po prostu pyszne, piekłam ostatnio, rosły jak szalone, ale pieką sie z 10 minut dluzej niż w przepisie. Nalepsze... Czytaj całość »
po prostu pyszne, piekłam ostatnio, rosły jak szalone, ale pieką sie z 10 minut dluzej niż w przepisie. Nalepsze są oczywiście prosto z pieca ale nawet po 2 dniach są super świeże. Zamierzamje wypróbować z innym nadzieniem. Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna, 1kg
  • mleko, 0.5 l
  • żółtka, 6
  • cukier, 8 łyżek
  • drożdże, 10 dkg
  • margaryna, 1 szt
  • jagody, 0.5 l
Składniki