Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 658
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 658
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Wymieszać suche składniki ciasta, dodać mleko i jajko, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Zrobić kruszonkę, rozgniatając masło, cukier i mąkę widelcem. Włożyć do lodówki.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, jeszcze raz wyrobić, uformować wałek I podzielić na osiem równych części.
Kawałki ciasta rozpłaszczać dłonią. Na środku każdego z nich nakładać po łyżce jagód, dokładnie sklejać, formować podłużne bułeczki. Układać zlepieniem do dołu na dużej blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Przed pieczeniem jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.