Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy dostępne są świeże jagody, można przygotować przepyszne drożdżóweczki, nadziane słodziutkimi jagódkami! Drożdżowe bułeczki, jagodzianki, zawsze się udają - te puszyste, pulchne ciastka są znakomite nawet na przekąskę. Zobaczcie nasz najlepszy przepis na jagodzianki. Zdziwicie się, jak szybko i małym kosztem można przygotować wasze ulubione domowe drożdżówki!
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 21
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 11
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 65
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 32
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 21
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 11
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 65
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 32
Składniki
Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować , lekko zagnieść, razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować.
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą małej miseczki wycinać kółka, na każdym kłaść 1-2 łyżeczki jagód (jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich wcześniej) i formować bułeczki.
Uformowane bułeczki układać łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, odstawić na 15 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka posmarować jagodzianki mlekiem.
Piec bułki w 190 stopniach przy grzaniu góra-dół aż nabiorą złotego koloru około 20 minut.
Wystudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.