Jagodzianki

Jagodzianki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Lato w pełni , więc pora na jagodzianki.

Składniki

  • Mąka pszenna - 500 g
  • Mleko - 250 ml
  • Drożdże świeże - 50 g
  • Jajka kurze - 3 szt.
  • Żółtka jaja kurzego 2 szt.
  • Masło - 125 g
  • Cukier kryształ - 3/4 szklanki
  • Szczypta soli
  • Jagody świeże - 50 dag
  • Tarta bułka - 1 łyżka.

Przygotowanie

  1. Rozkruszyć drożdże i rozpuścić w 125 ml lekko podgrzanego mleka, dodać 2 łyżki mąki , 1 łyżkę cukru, wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu aby podwoił objętość.

  2. Jajka oraz żółtka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałe mleko, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiać ciasto aż będzie odstawało od miski około 15 minut. Masło roztopić, wystudzić, dodawać powoli, wyrabiając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.

  3. Jagody umyć wsypać do miski , dodać 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę tartej bułki, wymieszać.

  4. Kiedy ciasto zwiększy objętość i będzie puszyste, odrywać kulki, formować okrągły placek.

  5. Na placek kłaść 1 łyżeczkę jagód , zlepiać, tak aby powstała podłużna bułka, kłaść na przygotowaną blachę, zlepieniem do spodu.

  6. Bułki pozostawić chwilę aby podrosły. jajko roztrzepać posmarować bułki.

  7. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki, piec 15 - 20 minut.

Komentarze do przepisu (4)

ewka16 22 lipca 2020
najlepsze !!!!
KulinarnaChwila 23 lipca 2020
Pyszotka:)
marianna1289 23 lipca 2020
Dzięki
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna - 500 g
  • Mleko - 250 ml
  • Drożdże świeże - 50 g
  • Jajka kurze - 3 szt.
  • Żółtka jaja kurzego 2 szt.
  • Masło - 125 g
  • Cukier kryształ - 3/4 szklanki
  • Szczypta soli
  • Jagody świeże - 50 dag
  • Tarta bułka - 1 łyżka.
Składniki