Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis polecam bo bułeczki są wysmienite! Z podanych składników wychodzi około 26 bułeczek..;):
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Przygotować nadzienie: wymieszać jagody z cukrem, maką i cukrem z wanilią.
Ciasto: do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże suche, roztrzepane jajko z żółtkami, ciepłą wodę i wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrabiać ok 10-12 minut. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie formować bułeczki: nabierać łopatką ciasto (mniej więcej 2 łyżki) układać na stole, ręką rozpłaszczać na okrągłe placki. Na środek nakładać po 1 łyżce nadzienia jagodowego i zlepić dokładnie podnosząc dwa przeciwlegle brzegi.
Układać na blasze wyścielanej papierem do pieczenia złączeniem w dól. Należy zachować odstępy, bułki będą rosły. Odstawić przykryte ściereczkami blachy do napuszenia na ok. 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik to 190stC.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować jagodzianki żółtkiem z wodą. Piec ok 20 minut. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną polukrowac lukrem.