Biszkopt
upiec na blaszce dołączonej do piekarnika
Ja na jednej blaszce piekłam pół na pół jasny i ciemny biszkopt. dla zaoszczędzenia czasu
Po wystudzeniu ciasta nadszedł chyba dla mnie najgorszy moment - wycinanie sześciokątów z płatów biszkoptowych! Dla ułatwienia najlepiej zrobić sobie szablon... na pasku brystolu odmierzyć 7x po 3cm. zgiąć szablon i spiąć zszywaczem.
Wnętrze miski całe wykładamy dokładnie folią aluminiową
Na dnie miski na środku ułożyć ciemny sześciokąt następnie jasne i tak na przemian aby osiągnąć efekt piłki... im bliżej góry tym coraz więcej zabawy z docinaniem w tym wypadku cierpliwość na pewno się przyda ;D
Wyłożone ciasto biszkoptowe posmarować dżemem jagodowym.
Masa serowa:
Galaretki rozpuścić każdą w 1 szkl. gorącej wody i pozostawić do lekkiego tężenia
Ser zmiksować z cukrem pudrem i podzielić na 2 części.
Do jednej dodać galaretkę o smaku owoców leśnych oraz jagody - wszystko razem miksować do połączenia składników.
Masę jagodową wylać do połowy naszej piłki... Wstawić do lodówki!
Drugą część masy serowej połączyć z galaretką cytrynową. Gdy masa masa jagodowa będzie zwarta można wylać masę cytrynową.
Tak przygotowaną masę odstawić na kilka godz. do lodówki
** Dla pewności aby nie obawiać się że masy się nie zetną można rozpuścić 3łyżki żelatyny w 0.5szkl. wody ** ( dodać po 3łyżki rozpuszczonej żelatyny do każdej z mas)
Przygotować podstawę wg. uznania ja upiekłam mniejszy biszkopt, przełożyłam pozostałą masą jagodową i śnieżką przygotowaną wg.przepisu + (jeśli ktoś chce dla pewności 2łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl.wody)
Po kilku godz. należy ułożyć "piłkę" na przygotowanym biszkopcie obracając miskę do góry dnem "energicznym ruchem" tak aby mniej więcej było na środku naszej podstawy. Zdjąć folię i gotowe. (obawiałam się też wyłożenia piłki ale ona wręcz wyskoczyła bez większego trudu)
Na koniec posypać zielonymi płatkami waflowymi :)
Jest dużo pracy przy tym ciachu ale dla kogoś wyjątkowego warto!! :))
Zaskoczenie murowane!!!
Komentarze do przepisu (3)