Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jagodowa pianka z galaretką"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
Jagody przebrać, oczyścić, umyć, i starannie osuszyć na papierowych ręcznikach. Żelatynę do pianki rozpuścić w gorącej wodzie (100 ml) i odstawić do przestygnięcia.
Owoce zmiksować z pudrem i cukrem waniliowym, dolać jogurt, przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksować, przelać do podłużnego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować jagodową galaretkę: żelatynę rozpuścić w 50 ml ciepłej wody, wystudzić. Pół szklanki zimnej wody dobrze wymieszać z sokiem cytrynowym i pudrem, dolać napęczniałą żelatynę, zmiksować, delikatnie wymieszać z jagodami, odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę rozłożyć na jagodowej piance i znów schłodzić, tym razem w lodówce. Deser najlepiej przygotować dzień przed podaniem, wtedy smaki się przegryzą, a pianka nie będzie się rozpadać przy krojeniu. Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować listkami świeżej mięty.Źródło: Twoje Imperium