Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem

Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kasiek189
Słodko słony karmel z daktyli i masła orzechowego, połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne!

Składniki

  • spód: 100 g płatków suchych (u mnie jaglane)
  • 140 g masła orzechowego
  • 40 g daktyli +2 łyżki wody po daktylach
  • masa: 200 g kaszy jaglanej
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • karmel: 90 g masła orzechowego
  • 110 g daktyli + 7 łyżek wody po daktylach
  • +orzechy na wierzch wedle uznania

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku z wiórkami kokosowymi. Lekko przestygniętą miksujemy na gładką masę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  2. Wszystkie składniki na spód miksujemy i wylepiamy spód formy (20 cm). Wstawiamy do zamrażarki.
    3. Składniki na karmel również miksujemy na w miarę gładką masę.

  3. Na utwardzony spód wykładamy masę z kaszy jaglanej, a na to masę karmelową. Posypujemy na koniec orzeszkami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Składniki
  • spód: 100 g płatków suchych (u mnie jaglane)
  • 140 g masła orzechowego
  • 40 g daktyli +2 łyżki wody po daktylach
  • masa: 200 g kaszy jaglanej
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • karmel: 90 g masła orzechowego
  • 110 g daktyli + 7 łyżek wody po daktylach
  • +orzechy na wierzch wedle uznania
Składniki