Jaglane ciasto z twarożkiem i czereśniami

Jaglane ciasto z twarożkiem i czereśniami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ellie
Maślane, ucierane ciasto z kaszy jaglanej. Twarożkowo-waniliowa pianka. Kakao. Czereśnie z domowego ogródka, zrywane prosto z drzewa. A to wszystko upieczone pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków i bakalii...

Składniki

  • CIASTO :
  • 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • WANILIOWY TWAROŻEK :
  • 200 g twarogu półtłustego w kostce
  • ok. 12 ptasich mleczek waniliowych
  • jajko
  • po łyżce : cukru, budyniu i jogurtu/mleka
  • KRUSZONKA :
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g mieszanki muesli z bakaliami
  • DODATKOWO :
  • ok. 400 g umytych i wydrylowanych czereśni
  • łyżeczka kakao naturalnego

Przygotowanie

  1. Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać wodę i mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystudzenia. Dokładnie zblendować. Dobrze dodać trochę masła/oleju, ale nie jest to konieczne.
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku na zmianę z ugotowaną kaszą. Cały czas miksować.
    Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko.

  2. Pozbyć się czekolady z ptasiego mleczka (nie jest to konieczne, ale mi zależało na samej piance), następnie roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem, jogurtem i budyniem. Na koniec wmieszać w to ptasie mleczko.

  3. W misce rozetrzeć masło (pokrojone na kawałki) z mąką, cukrem i muesli, do czasu powstania kruszonki.


  4. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną/bułką tartą tortownicy. Na to nałożyć twarożek, zostawiając ok. 2 cm margines. Oprószyć kakao, a następnie ułożyć owoce. Na koniec posypać kruszonką.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 50-60 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Komentarze do przepisu (1)

rosynka 24 czerwca 2015
Mnjam! Niebo w gebie!!!!!
Składniki
  • CIASTO :
  • 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • WANILIOWY TWAROŻEK :
  • 200 g twarogu półtłustego w kostce
  • ok. 12 ptasich mleczek waniliowych
  • jajko
  • po łyżce : cukru, budyniu i jogurtu/mleka
  • KRUSZONKA :
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g mieszanki muesli z bakaliami
  • DODATKOWO :
  • ok. 400 g umytych i wydrylowanych czereśni
  • łyżeczka kakao naturalnego
Składniki