Jaglana czekośliwka bez pieczenia

Jaglana czekośliwka bez pieczenia
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Ciasto jaglane z dodatkiem suszonych śliwek.

Składniki

  • spód
  • 150 g sparzonych suszonych śliwek
  • 80 g płatków jaglanych lub owsianych (suchych)
  • 1 łyżka masła orzechowego lub rozpuszczone masło
  • masa
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 80-100 g sparzonych suszonych śliwek
  • 4 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
  • 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
  • +kakao na wierzch

Przygotowanie

  1. spód
    Sparzone śliwki blendujemy, dodajemy do nich suche płatki oraz masło orzechowe. Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Spód formy (18-20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy i wylepiamy masą spód. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.

  2. masa
    Kaszę jaglaną gotujemy. W trakcie wsypywania kaszy do gotującej wody dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody. Studzimy i jeszcze ciepłą blendujemy najlepiej na gładką masę.
    Śliwki blendujemy lub kroimy na drobne kawałeczki wedle uznania, dodajemy do kaszy razem z mąką/wiórkami kokosowymi i rozpuszczoną czekoladą. Wszystko razem blendujemy.
    Masę przekładamy na schłodzony spód mocno dociskając. Wierzch posypałam dodatkowo przesianym kakao i odrobiną wiórków.
    Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin. Przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu 2-3 dni.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 lipca
Mniam pyszotka:))
Składniki
  • spód
  • 150 g sparzonych suszonych śliwek
  • 80 g płatków jaglanych lub owsianych (suchych)
  • 1 łyżka masła orzechowego lub rozpuszczone masło
  • masa
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 80-100 g sparzonych suszonych śliwek
  • 4 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
  • 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
  • +kakao na wierzch
Składniki