Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo jesienny oprószony cukrem pudrem
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 63
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 178
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 220
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 412
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 63
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 178
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 220
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 412
Składniki
JABŁKA <3 4 jabłka 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu DEKORACJA cukier puder laski cynamonu
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajo po jaju, ciągle mieszając – po każdym czekam, aż składniki dobrze się połączą. Dodaję jogurt grecki i miksuję. Mąkę przesiewam i mieszam z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia, sodą i makiem. Łyżką łączę z masą jogurtową, do dokładnego połączenia składników. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Jabłka obieram, zachowując skórki. Kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam masło. Podsmażam jabłka, zasypuję cukrem i cynamonem. Karmelizuję. Zdejmuję patelnię z ognia. Mąkę ziemniaczaną przesiewam na jabłka i mieszam intensywnie. Podgrzewam chwilę. Odstawiam na bok. Tortownice /2 rozmiary/ wykładam papierem do pieczenia i smaruję brzegi olejem. Wylewam ciasto. Na wierzchu mniejszej tortownicy układam paski skórek jabłkowych formując róże. W zależności od rozmiaru blachy piekę od około 25 do 45 minut – trzeba testować patyczkiem. Blaty studzę, przekrawam duży i odstawiam. Schłodzoną dobrze śmietanę ubijam krótko mikserem. Cukier puder przesiewam z utrwalaczami i cynamonem. Dodaję do śmietany i ubijam na najwyższych obrotach. Do sztywności. Wkładam do lodówki.
Komponuję tort. Na połowę dużego blatu nakładam porcję jabłek. Smaruję kremem cynamonowym. Nakrywam drugą połówką ciasta. Dokładam trochę masy śmietanowej po bokach i okładam kremem cały blat. Na środek nakładam trochę jabłek. Mały blat układam na jabłkowym kleksie. Boki okładam kremem. Schładzam tort minimum 2 godziny w lodówce. Przed podaniem posypuję całość cukrem pudrem. Wierzch ozdabiam laskami cynamonu.