Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Herbatniki przekładane jabłkową nutellą czyli jabłkami z czekoladą. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu ale niestety trochę czasochłonne i przed podaniem trzeba je porządnie schłodzić by stężało.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy w małą kostkę, przekładamy do rondla o grubym dnie, zalewamy wodą i prużymy na małym ogniu do czasu aż będą miękkie.
Następnie blendujemy na gładki mus i prużymy nadal do czasu aż woda odparuje a mus mocno zgęstnieje.Pilnujemy by masa się nie przypaliła. /Zbyt rzadki mus sprawi, że również masa będzie rzadka i całość będzie się rozjeżdżać/
Do gorącego musu dodajemy cukier i połamaną czekoladę. Prużymy dalej często mieszając do czasu aż czekolada się rozpuści i połączy z musem. Odstawiamy na 20-30 min do przestygnięcia. /Taki gorący mus możemy przełożyć do słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem do wystygnięcia i wykorzystywać później jako domową nutellę np. do naleśników/
W formie układamy warstwę herbatników /u mnie na jedną warstwę wyszło 14 herbatników/, na nie wykładamy połowę musu, ponownie warstwa herbatników, reszta musu i przykrywamy pozostałymi herbatnikami.. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.