Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1586
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1586
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
ciasta zagnieć, uformuj kulę, zawiń ją w folię i schładzaj w lodówce przez 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Ostrożnie wytnij gniazda nasienne. Uważaj przy tym, aby nie uszkodzić ścianek owoców.
Nadzienie: ciasteczka pokrusz, wymieszaj z migdałami, orzechami i miodem. Jabłka napełnij nadzieniem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij 4 duże kwadraty. Ze skrawków ciasta foremkami wytnij listki.
Jabłka owiń kwadratami ciasta. Przyklej listki. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Posyp posiekanymi orzechami i migdałami. Jabłka w cieście ustaw na blasze wyłożonej pergaminem.
Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Podawaj polane miodem albo sosem karmelowym.