Jabłkowe ciasto.

Jabłkowe ciasto.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto z jabłkami,galaretką i bitą śmietaną.

Składniki

  • 4 jaja L
  • 3/4 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,2 kg jabłek + 2-3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 300 ml śmietany 30%
  • śmietanfix

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek,dodać szczyptę soli/do białek/ ubijać dodając stopniowo cukier na koniec żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku / góra dół/ w 175 stopniach 40-45 min.do suchego patyczka.
    Po upieczeniu przekroić na pół.


    Jabłka obrać pokroić na 8 a następnie na cienkie talarki włożyć do garnka z grubym dnem podlać wodą/ok 0,5 szkl/ i ewentualnie dosłodzić do smaku, dodać cynamon.

    Galaretki rozpuścić w 2 szkl. przegotowanej wody i dodać do ciepłych jabłek odstawić.

    Śmietanę ubić na sztywno / można dodać 1-2 łyżki cukru / dodać śmietanfix.

  2. Na wystudzoną 1 połowę ciasta wyłożyć ciepłe jabłka na to położyć 2 połowę i odstawić do wystudzenia.

    Na zimne ciasto wyłożyć ubitą śmietanę posypać orzechami,migdałami lu pokruszonymi ciastkami/


    SMACZNEGO
    -------------------

Składniki
  • 4 jaja L
  • 3/4 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,2 kg jabłek + 2-3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 300 ml śmietany 30%
  • śmietanfix
Składniki