Jabłkowa fantazja - ciasto bez pieczenia

Jabłkowa fantazja - ciasto bez pieczenia
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Jabłkowa fantazja to delikatne, rozpływające się w ustach ciasto złożone z wyrazistego musu jabłkowo-cytrynowego i delikatnej bitej śmietany pomiędzy warstwami kruchych herbatników. Całość zwieńczona jest polewą czekoladową i oprószona wiórkami kokosowymi. Serdecznie polecam, szczególnie osobom zapracowanym:) Ciasto robi się szybko, a jeżeli posiadacie mus jabłkowy w słoikach – wręcz błyskawicznie.

Składniki

  • Mus jabłkowy:
  • 1,2 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Masa śmietanowa:
  • 420 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Ok. 6 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru
  • Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka masła
  • Do dekoracji:
  • Wiórki kokosowe
  • Złote perełki cukrowe
  • Herbatniki typu petit beurre - ok. 300 g

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i umieszczamy w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy jabłka do odparowania większości soku. Jeżeli jabłka wypuściły dużo soku podczas ścierania można go odlać przed podgrzaniem. Mus jabłkowy zdejmujemy z palnika, wsypujemy do niego galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.

  2. Formę o wymiarach 28x22 cm wykładamy folią spożywczą i na dnie kładziemy pierwszą warstwę herbatników. Po lekkim przestudzeniu musu przekładamy go na herbatniki, a na wierzchu kładziemy drugą warstwę herbatników i odstawiamy ciasto do wystudzenia musu.


  3. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a po chwili dodajemy 5 łyżek gorącej wody i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia kryształków. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania powoli wlewając wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na drugą warstwę herbatników i przykrywamy kolejną ich warstwą.

  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i śmietaną, mieszając do połączenia składników. Lekko przestudzoną polewą smarujemy ciasto i posypujemy je wiórkami kokosowymi oraz cukrowymi perełkami. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 23 listopada 2020
Wyglada bardzo apetycznie!
KulinarnaChwila 24 listopada 2020
Pyszotka:)
BEATA1978 26 listopada 2020
Pyszne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mus jabłkowy:
  • 1,2 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Masa śmietanowa:
  • 420 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Ok. 6 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru
  • Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka masła
  • Do dekoracji:
  • Wiórki kokosowe
  • Złote perełki cukrowe
  • Herbatniki typu petit beurre - ok. 300 g
Składniki