Jabłka zapiekane na cieście francuskim

Jabłka zapiekane na cieście francuskim
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Można powiedzieć, że to swego rodzaju tarta z jabłkami.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 op
  • jabłka 3 szt
  • śmietana 18% ok. 200g
  • żółtko 1 szt
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon
  • rodzynki 5 dkg
  • sok z cytryny 2 łyżki lub łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, pociąć na plasterki (nie obierać). Z każdego plasterka wyciąć gniazdo nasienne.
    Blaszkę na tartę posmarować margaryną, ułożyć ciasto, docisnąć i obciąć jego wystające kawałki. Spód nakłuć kilkakrotnie widelcem. Na cieście ułożyć warstwami plasterki jabłek. Posypać jabłka cynamonem. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika.
    Śmietanę utrzeć z żółtkiem, dodać cukier, wymieszać. Rodzynki namoczyć w soku z cytryny lub w kwasku cytrynowym rozpuszczonym w wodzie gotowanej (łyżeczka kwasku : 3 łyżki wody).
    Zapiekankę wyjąć z piekarnika po 20 minutach pieczenia, zalać sosem śmietanowym, posypać rodzynkami. Włożyć ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (7)

Obserwator 02 kwietnia 2014
Super. Czy można rodzynki sparzyć przed pieczeniem ? Byłyby bardziej jędrne ?
Konto usunięte 03 kwietnia 2014
Szybko, smacznie, pomysłowo! Duży kciuk!
Konto usunięte 03 kwietnia 2014
wszystko co z jabłkami lubię:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto francuskie 1 op
  • jabłka 3 szt
  • śmietana 18% ok. 200g
  • żółtko 1 szt
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon
  • rodzynki 5 dkg
  • sok z cytryny 2 łyżki lub łyżeczka kwasku cytrynowego
Składniki