Jabłka w cieście francuskim własnej roboty.

Jabłka w cieście francuskim własnej roboty.
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Super deserek na okolicznościowe przyjęcie.

Składniki

  • mąka 27 dag
  • Masło 27 dag
  • sól 1/2 łyżeczki
  • ocet 1 łyżka
  • woda 1/2 szklanki
  • dżem 1/2 słioczka
  • jabłka 60 dag małe
  • Cukier 6 łyżek
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Cukier do posypki
  • Jajo kurze 1 szt

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Masło zagnieść z ½ szklanki mąki i wstawić na 20 minut do lodówki.

  2. W międzyczasie do pozostałej mąki , wlać wodę, ocet, posolić do smaku, zagnieść ciasto i również wstawić do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wyłożyć na stolnicę(obficie posypanej mąka), uformować czteroramienną gwiazdę, a na środek położyć ciasto maślane. Zawinąć rogi do środka i całość rozwałkować w prostokąt. Znowu złożyć w kopertę, rozwałkować ponownie, czynność tą powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetra.

  3. Pokroić na kwadraty, posmarować dżemem o dowolnym smaku. Na środku ciasta kłaść obrane, wydrążone jabłka , środki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i owinąć ciastem.

  4. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem (polecam cukier brązowy).

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec na złoto przez pół godziny.

Składniki
  • mąka 27 dag
  • Masło 27 dag
  • sól 1/2 łyżeczki
  • ocet 1 łyżka
  • woda 1/2 szklanki
  • dżem 1/2 słioczka
  • jabłka 60 dag małe
  • Cukier 6 łyżek
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Cukier do posypki
  • Jajo kurze 1 szt
Składniki