Jabłka w cieście

Jabłka w cieście
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kotek78
Przekąska w sam raz na tłusty czwartek

Składniki

  • 30 dag. jabłek
  • 0,5 szkl.mąki
  • jajko
  • 100 ml. mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder i cynamon do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski,dodaj jajko,olej,odrobinę soli oraz cukru. Wymieszaj,stopniowo dodając mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w krązki grub.ok 0,5 cm. Nabijaj je na widelec (ja to robiłam przy pomocy 2-ch wykałaczek) i zanurzaj w cieście (powinno je równomiernie przykryć). Potem układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niewielkim ogniu,lekko rumieniąc każdy placuszek po obu stronach. Usmażone jabłka wykładaj na półmisek. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można udekorować owocami lub powidłami.

Komentarze do przepisu (2)

agolinka2010 04 marca 2011
Do ulubionych! Lubię takie pyszności.
vito 24 marca 2011
Jak byłem młody to mama często robiła takie pyszne placki (jabłka były z własnego ogródka), a ja do tego... Czytaj całość »
Jak byłem młody to mama często robiła takie pyszne placki (jabłka były z własnego ogródka), a ja do tego brałem zawsze zimne mleko, ale takie prawdziwe. Proste, tanie, a niebo w gębie :)
Składniki
  • 30 dag. jabłek
  • 0,5 szkl.mąki
  • jajko
  • 100 ml. mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder i cynamon do posypania
Składniki