Jabłka pieczone w cieście

Przepis dnia 2009-09-28
Jabłka pieczone w cieście
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Wcale nie takie pracochłonne, a efekt pyszny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.

  2. Mąkę posiekać z margaryną, 2 łyżkami cukru i cukrami waniliowymi.

  3. Do wyrośniętego rozczynu dodać 2 jajka, wymieszać. Przelać do mąki, margaryny i cukrów. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 1/2 godziny.

  4. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.

  5. Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, wycinać spore kwadraty - w zależności od wielkości połówek jabłek.

  6. W miejsce gniazda nasiennego nałożyć konfiturę (na zdjęciu z róży). Jabłka układać na ciasto nadzieniem do dołu (jak na zdjęciu). Posypać cynamonem. Ciasto składać jak kopertę. Odstawić na 15 minut.

  7. Posmarować koperty rozmąconym jajkiem, posypać cukrem.

  8. Pieć 15-20 minut w 150 stopniach, termoobieg.

  9. Najpyszniejsze na ciepło, ale i na drugi dzień smakują wspaniale. Z podanej porcji wyszło nam 18 szt.

  10. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Jagoda50 27 września 2009
Uwielbiam jabłka w cieście.Super,że podałas przepis.
Składniki
Składniki