Jabłecznik z żurawiną.

Jabłecznik z żurawiną.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Docherro
Ciasto szybko się robi,jest smaczne ,winne,świetne na ciepło do lodów, jak również wystudzone do kawy czy herbatki:)

Składniki

  • jabłka po obraniu 1,60kg
  • zurawina suszona 200g
  • cynamon łyżka
  • cukier do smaku
  • CIASTO
  • Mąka tortowa 4 szkl
  • masło 200g
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • cukier 3/4 szkl
  • pr.do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • śmietana 12% 3 -4 łyżki
  • cukier puder do piany 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Dodać żurawinę,cukry i wymieszać.

    Zagnieść ciasto z mąki,żółtek,cukru,pr.do pieczenia,masła,śmietany.

    Ciasto rozwałkować,wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę 25/35 cm.
    Ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180st góra-dół i chwilę podpiec.

  2. Wyłożyć jabłka na lekko podpieczone ciasto.
    Dać do piekarnika i piec 35-40min.

    Ubić pianę z białek i cukru,wyłożyć na wierzch upieczonego ciasta.
    Temp.zmniejszyć do 160st.i zapiec do złotego koloru bezy.

  3. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (23)

ErJot 07 lutego 2019
Apetyczne ciasto:) Dodatek żurawiny bardzo interesujący i "podkręcający" smak):
Maudie 07 lutego 2019
Świetny jabłecznik a przez dodanie żurawiny jeszcze pyszniejszy:)
kucharka-amatorka 07 lutego 2019
Poproszę, choć kawałeczek...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jabłka po obraniu 1,60kg
  • zurawina suszona 200g
  • cynamon łyżka
  • cukier do smaku
  • CIASTO
  • Mąka tortowa 4 szkl
  • masło 200g
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • cukier 3/4 szkl
  • pr.do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • śmietana 12% 3 -4 łyżki
  • cukier puder do piany 1 łyżka
Składniki