Jabłecznik z whisky

Przepis dnia 2018-10-21
Jabłecznik z whisky
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjny jabłecznik na cieście półkruchym nieco podciągnięty w smaku dzięki whisky. Flambirowane jabłka sprawią, że zostanie wydobyty cały smak i aromat alkoholu.

Składniki

  • Ciasto półkruche:
  • 1 jajko
  • 1 zółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek lekko kwaśnych
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki whisky
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • Kruszonka:
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Nadzienie:
    Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj miód i podsmaż jabłka na patelni aż puszczą soki. Dodaj alkohol i podpal (zapalarką bądź palnikiem cukierniczym). Uważaj by się nie poparzyć. Pomieszaj chwilę jabłka, a płomień sam zgaśnie jak wypali się cały alkohol. Dodaj rodzynki i całość wymieszaj.

  2. Ciasto półkruche:
    Wszystkie składniki powinny być zimne.
    Mąkę posiekaj razem z jajkiem, żółtkiem, masłem cukrem i proszkiem do pieczenia na drobną kaszkę. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Wstaw ciasto na 30 min do zamrażarki.
    Zmrożone ciasto zetrzyj na tarce i rozprowadź na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wymiarach 29x35 cm). Ugnieć ciasto i wstaw do piekarnika na 10 min by się lekko podpiekło.

  3. Kruszonka:
    Z miękkiego masła oraz mąki i cukru zagnieć kruszonkę.

  4. Na podpieczony spód (który powinien być upieczony tuż przed wysypaniem podsmażonych jabłek) wysyp jabłka i na wierzchu rozkrusz kruszonkę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 40 minut (aż do złotego koloru kruszonki).
    Możesz podawać na ciepło z lodami bądź schłodzoną dobrze obsypaną cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 17 października 2018
Przepięknie wygląda :)
Składniki
  • Ciasto półkruche:
  • 1 jajko
  • 1 zółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek lekko kwaśnych
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki whisky
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • Kruszonka:
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki