Jabłecznik z truskawkową pianką.

Jabłecznik z truskawkową pianką.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pyszny jabłecznik upieczony na kruchym cieście z jabłkami, cynamonem i truskawkową pianką. Polecam.

Składniki

  • jabłka 6 szt. (pokrojonych w kostkę 1,2 kg)
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • masło lub margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • cukier pół szklanki
  • kisiel truskawkowy

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cynamon mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto.

  2. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy pokrojone jabłka, równomiernie je rozprowadzamy, posypujemy cynamonem.

  3. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Kisiel może być o różnym smaku, ja dałam truskawkowy.

  4. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej warstwy jabłkowej.

  5. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze.

  6. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.

  7. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

  8. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 23 lutego 2019
Pyszności...uwielbiam ciasta z jabłkami:)
Nevermore 23 lutego 2019
Miodzio, ten zapach podczas pieczenia i późniejszy smak - Bezcenne :)
SlodkoSlodka83 23 lutego 2019
O raju jakie pyszności :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jabłka 6 szt. (pokrojonych w kostkę 1,2 kg)
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • masło lub margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • cukier pół szklanki
  • kisiel truskawkowy
Składniki