Jabłecznik z pianką.

Jabłecznik z pianką.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny jabłecznik upieczony na kruchym cieście, cynamonem i pianką. Polecam.

Składniki

  • jabłka antonówki 2 szt.
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • cukier pół szklanki

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w plasterki.

  2. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika.

  3. Pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy.

  4. Na wyłożone dno formy ciastem układamy plasterki jabłek, posypujemy cynamonem.

  5. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych plasterków jabłek.

  6. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze.

  7. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.

  8. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

  9. Kroimy ostrym nożem na 12 porcji.

  10. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 01 września 2018
Pyszota :-) Zapisuje ;-)
bryssska 02 września 2018
Uwielbiam ;-D
babcitereskiciasta 03 września 2018
Ulubiony jabłecznik.:)
Składniki
  • jabłka antonówki 2 szt.
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • cukier pół szklanki
Składniki