Jabłecznik z pianką

Jabłecznik z pianką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: aga9494
na kruchym cieście z wysoką pianka ;)

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 250g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • masa z jabłek:
  • 1-1,5 kg jabłek
  • pół szklanki cukru (+/- w zależności od kwaśności jabłek)
  • pół szklanki wody
  • pianka:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy margarynę, kroimy ją w mące na malutkie kawałeczki. Dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1h.

  2. W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do garnuszka, dodajemy wodę oraz cukier i zagotowujemy je mieszając, by się nie przypaliły. Gdy jabłka delikatnie zmiękną, zdejmujemy je z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.

  3. Blachę (ok. 25x20) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180*C.

  4. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gdy już ubijemy, stopniowo dodajemy do pianki cukier. Gdy ciasto się lekko zarumieni, wykładamy na nie jabłka oraz piankę z białek. Pieczemy ciasto jeszcze około 30 minut w temp 180*C.
    Smacznego! :)

Składniki
  • kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 250g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • masa z jabłek:
  • 1-1,5 kg jabłek
  • pół szklanki cukru (+/- w zależności od kwaśności jabłek)
  • pół szklanki wody
  • pianka:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
Składniki