Jabłecznik z pianką

Jabłecznik z pianką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: luna76
Czy jabłecznik jest ze świeżymi jabłkami a szarlotka z prażonymi, czy odwrotnie? :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 12-15 jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Pianka bezowa: 6 białek
  • 1 szklanka cukru , najlepiej drobnego
  • 1 opakowanie kisielu lub 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszam, dodaję zimne kawałeczki masła i siekam, aż powstanie coś w rodzaju drobnej kaszki. Na końcu wbijam po jednym żółtku i cały czas siekając, by składniki ciasta połączyły się ze sobą. Ciasto dzielę na dwie, blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na jej spód jedną część ciasta, wstawiam do lodówki na ok. 30 min, by się schłodziło.
    W tym czasie jabłka obieram ze skórki i kroję na cieniutkie plasterki. Przekłada do dużej miski, posypuję cynamonem i delikatnie mieszam .
    Jabłka wykładam na spód ciasta, który wcześniej podsypuję kaszą jaglaną ( możecie użyć bułki tartej :)i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok 20-25 min.
    Gdy ciasto znajduje się w piekarniku, ja ubijam białka na sztywną pianę dodając porcjami cukier, następnie wsypuję kisiel, a na końcu wlewam ocet. Bezę wykładam na podpieczone ciasto, zapiekam przez 10-12 min, zmniejszam temperaturę piekarnika do 150°C i piekę kolejne 10-12 min. Ponownie wyjmuję ciasto, ścieram pozostałe kruche ciasto na wierzch bezy, zwiększam temperaturę do 200°C i wstawiam jeszcze na ok 10 min. Gotowe odstawiam by wystygło.
    Powinnam była je posypać cukrem pudrem by ładniej wyglądało, ale odpuściłam sobie tę cześć, gdyż jak dla mnie ciasto wyszło dość słodkie.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 17 kwietnia 2016
Piękny <3
luna76 17 kwietnia 2016
Dziękuje :)
Futka 18 kwietnia 2016
Cudowny i niezwykle apetyczny jabłecznik :) Chętnie wpadłabym na kawałeczek ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 12-15 jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Pianka bezowa: 6 białek
  • 1 szklanka cukru , najlepiej drobnego
  • 1 opakowanie kisielu lub 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
Składniki